Herdenking Wakeman en Het kruis op de berg

De leerlingen van groep 7 hebben begin oktober de piloot H.F. Wakeman herdacht. We hebben als Calvijnschool het graf van deze Canadese piloot geadopteerd. Ieder jaar komen de leerlingen van groep 7 bij het graf, samen met de veteranen, de burgemeester, afgevaardigden van de Cana- dese ambassade en belangstellenden. Omdat het dit jaar 75 jaar geleden was, waren ook familieleden van Wakeman aanwezig. Een veteraan heeft verteld wat er op 5 oktober 1944 is gebeurd. Het vliegtuig van Wakeman is toen neergestort bij Veenendaal—De Klomp. Vervolgens hebben familieleden van Wakeman gesproken. De burgemeester, dhr. Kats, was aanwezig en heeft verteld hoe belangrijk het is om bij de vrijheid stil te staan. Op de maandag erna is, in aanwezigheid van de leerlingen van groep 7, een monument onthuld bij De Klomp.

Woensdag 20 november waren de leerlingen van groep 8b bij de herdenking van Marietje Van Ravenswaaij en zes verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Het was 75 jaar geleden dat bij ‘Het kruis op de berg’ zes verzetstrijders als represaillemaatregel werden doodgeschoten.

Op diezelfde dag werd Marietje van Ravenswaaij, een leerling van onze Kokse school, begraven. Zij was bij vergissing neergeschoten door een Duitse soldaat. Samen met nabestaanden, belangstellenden en leerlingen van het Ichthus College en de Eben–Haëzerschool uit Rhenen, hebben we deze slachtoffers herdacht.